Κυβέρνηση: Ζητούν από τους ψυχικά ασθενείς να πληρώσουν με τις συντάξεις τους τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας

Ημερομηνία: 14/07/2012

Συγγραφέας: left.gr

Εκτός από τα νοσήλια που καταβάλλουν οι ίδιοι, το κράτος τώρα ζητά από τους ψυχικά ασθενείς να πληρώσουν με το 50%-80% των συντάξεών τους τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας που τους στηρίζουν, αλλά και τις ΜΚΟ.

Η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Φωτ. Σκοπούλη δήλωσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου Υ5β/Γ.Π.οικ.26159 της 14ης Μαρτίου 2012 του πρώην υφυπουργού Προνοίας Μ. Μπόλαρη για τον «Καθορισμό συμμετοχής στη δαπάνη περίθαλψης των φιλοξενούμενων σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες) του νόμου 2716/99 που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

Η Φωτ. Σκοπούλη διαβεβαίωσε επίσης χθες αντιπροσωπεία εκπροσώπων των εργαζομένων στους φορείς ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ψυχικώς πασχόντων ότι θα ενημερωθεί αρμοδίως για το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων και θα ενεργήσει αναλόγως.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη απόφαση του Μ. Μπόλαρη προβλέπει: «Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου καθορίζεται κλιμακωτά ως ακολούθως: Για το τμήμα της σύνταξης μέχρι 500 ευρώ ποσοστό 50%, για το τμήμα της σύνταξης από 500,01 ευρώ μέχρι 700 ευρώ ποσοστό 70%, για το τμήμα της σύνταξης από 700,01 ευρώ και άνω ποσοστό 80%»…

Επίσης, η ίδια απόφαση προβλέπει ότι «τα παρακρατηθέντα ποσά εγγράφονται στα έσοδα του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και διατίθενται για τις ανάγκες των φιλοξενουμένων των μονάδων ψυχικής αποκατάστασης»…

Αυτόν τον απαράδεκτο και ανάλγητο τρόπο βρήκε, λοιπόν, ο πρώην υφυπουργός Προνοίας προκειμένου να… αντισταθμίσει τις δραματικές περικοπές των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 για τις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ψυχικώς πασχόντων, περικοπές οι οποίες φθάνουν το 55% σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s